PREVENSJONSMIDLER

I dette blogginnlegget skal jeg informere om de ulike prevensjonsmidlene som blir tatt i bruk. Jeg skal reflektere over fordeler og ulemper med de forskjellige prevensjonsmidlene, samtitig som jeg skal komme med gode forklaringer på hvilken funksjon de har og hvordan de blir tatt i bruk. Videre vil jeg gi en kort oversikt over Norges statistikk innenfor bruken av prevensjonsmidler, og videre vil jeg sammenligne den med et annet land i verden.

Det finnes ulike typer samleier, og de aller fleste vil forbinde samleie med såkalt “vaginal samleie”. Mennesker har ikke alltid vært like lystne på å få barn – og om man vil beskytte seg mot befruktning eller seksuelt overførbare sykdommer, så finnes ulike måter å forhindre graviditet, men det kan ofte være vanskelig å vite hvilket og hvordan man skal ta i bruk de ulike prevensjonsmidlene. Vi kan hindre en befruktning ved hjelp av hormoner eller mekanise hindringer. Hvilken type prevensjon en velger er opp til de ulike personers behov og ønsker.

Kondom:

Kondom

Bildet illustrerer noen kondomer.
Kondomer regnes som et av de mest brukte prevensjonsmidlene. Kondom er et trygt prevensjonsmiddel – det gir god beskyttelse for både befruktning og seksuelt overførbare sykdommer. Et kondom er en tynn hylse av gummi som rulles på penis når den er stiv. Kondomet skal forhindre sæden i å komme inn i skjeden. En ulempe ved bruk av kondom, er at den under samleie kan sprekke – og den mister da en stor del av sin funksjon. For å forhindre uønskede problemer er det viktig å påføre kondomet riktig. Det er viktig å klemme på tuppen av en påført kondom, for å fjerne eventuelle luftbobler, som gjør at kondomet kan sprekke. Ettersom et kondom ikke kan påvikre hormonbalansen i kroppen, er det et godt og anbefalt prevensjonsmiddel om man ikke har samleie så ofte.

P-piller:

P-Piller

Bildet illustrerer et brett med p-piller.

P-piller er noe av det mest sikre prevensjonsmiddelet, og blir ofte tatt i bruk av unge jenter. Det er ingen satt aldersgrense på p-piller, og man kan få resept på det uten gynekologisk test. Et brett med p-piller inneholder 21 piller. Du starter på første brett på mensens første dag. Da er du beskyttet mot graviditet fra første dag. Du tar en pille hver dag til samme tid i 21 dager før du tar en pillefri uke med 21 piller på brettet.

P-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen, og kan dermed kontrollere kvinners mens. Pillens funksjon er å hindre egget i å løsne seg fra eggstokken, og det blir dermed ikke noe egg som tilgjengelig kan befruktes. Det blir vanskelig for sæden å befrukte livmoren, da slimet i livmoråpningen blir seigt. En ulempe ved p-piller er at du før bruk må kontakte legen for øvrig informasjon om man har høyt blodtrykk eller familiemedlemmer med hjerte- karsykdom. Noen bivirkninger ved bruken av p-piller kan være hodepine, økt utflod, vektøkning og hudforandringer.
Migraine. Young attractive woman with an awful migraine

Bildet illustrerer en av flere bivirkninger ved bruk av p-piller. I dette tilfellet, hodepine. 
P-ring:

P-Ring

Bildet illustrerer en p-ring.

P-ringen settes inn i skjeden hvor den skiller ut de samme hormonene, østrogen og gestagen, som finnes i p-piller. P-ringen tilfører kroppen mye lavere doser av hormoner enn p-piller gjør, og gir også færre bivirkninger.
P-ringen settes selv inn i skjeden, og kan blir værende i tre uker. Du skal etter det ha en uke med “pause” hvor man har en blødning, før en ny ring skal settes inn igjen. Du får dermed en mer regelmessig menstrausjon samtidig som den beskytter mlot graviditet.
P-ring fås ved resept hos lege, og kan bli brukt av nesten alle unge jenter.

P-plaster:

P-Plaster

Bildet illustrerer et p-plaster plassert på en arm.

P-plaster virker på samme måte som p-piller, og er minst like sikker hvis den blir brukt riktig. I limet i plasteret finner man hormnonene som sakte trekkes inn i kroppen gjennom huden. Plasteret settes på i en uke om gangen. Etter tre uker har man en uke uten plaster hvor man har en blødning, før et nytt plaster skal settes på igjen. Ettersom p-plaster virker på samme måte som p-piller, er fordelene og bivirkningene nogenlunde de samme.
Spiraler:

Spiraler er laget av plast og settes inn i livmoren av en lege. Når spiralen er plasert i livmoren kan den vare opptil 5 år. Det finnes ulike typer spiraler med forskjellig fasong og størrelse.

Den mest brukte sprialen er kobberspiralen, fordi den har en kobbertråd rundt plasten. Kobberet endrer “miljøet” i livmoren. Sædcellene endrer sin bevegelse slik at egget ikke befruktes. Ettersom det ikke finnes hormoner i en kobberspiral, vil man både ha eggløsning og menstrausjon.

Kobberspiral

Bildet illustrerer en kobberspiral.

Det finnes også hormonspiraler der kobberet er byttet ut med et belegg av hormonet gestagen. Hormonspiral har en hormonell virkning på kroppen som gjør at slimet i livmorsåpningen blir seigt. Det blir vanskelig for sæden å befrukte livmoren, da den også delvis hindrer eggløsning. Ofte endrer denne typen på blødningsmønsteret, og gir bla. både mindre blødninger og smerte.

Hormonspiral

Bildet illustrerer en hormonspiral.


Skjermbilde 2017-05-11 kl. 22.17.46

Sektordiagrammet viser en statistikk over kvinners gjennomsnittlige bruk av ulike prevensjonsmidler i 2005. 


Nødprevensjon:

Nødprevensjon er et alternativ om et annet prevensjonsmiddel svikter. Hvis nødvendig, så skal pillen bli tatt inntil 72 timer etter samleie. Pillen inneholder det samme som en p-pille, men i en mye større dose, slik at den skal fungere fortere. Eggløsningen blir utsatt, slik at et egg ikke kan feste seg. Det er ikke anbefalt å ta mer enn tre angrepiller i løpet av et år, noe som kan føre til livslange skader, og man kan merke store påkjenninger på kroppen.
Dårlige prevensjonsmetoder:
Ovenfor kan du lese om ulike prevensjonsmidler, men det er fortsatt en del som velger bort prevensjonsmidlene, til fordel for andre metoder som er mindre nyttig. En del velger metoden “å hoppe av i svingven”, som går ut på at man avbryter et samleie før mannen får sædutløsning. Dette er ingen sikker prevensjonsmetode, siden noen sædceller kan lekke ut tidligere i samleiet.
Kilder:
Trigger 10
https://helsenorge.no/sex-og-samliv/prevensjon/p-piller/begynne-med-p-piller
http://tidsskriftet.no/2007/11/originalartikkel/prevensjonsbruken-i-norge-i-2005
http://www.sexogsamfunn.no
https://www.ung.no/prevensjon/
Oppsummering:
Det finnes ulike prevensjonsmidler som fungerer på ulike måter og som har ulike fordeler og ulemper. Hvilken type prevensjonmiddel man bruker avhenger fra person til person, og det kan ofte være lurt å kontakte en lege for videre veiledning. Skulle prevensjonsmiddelet svikte, finnes nødprevensjon – men store mengder kan gi deg livslange skader og store påkjenninger. Avsluttende har jeg reflektert og funnet fakta om ulike typer prevensjonsmidler, vurdert om en kilde er troverdig og satt det sammen til en drøftende tekst om prevensjonsmidler.

// Juliane 10B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s