alkohol / madelen

ujjj

Alkoholholdige drikker har vært brukt siden steinalderen. Det skyldes av usynlige gjærsopper som raskt kan omdanne sukker til alkoholen etanol. Lar man sukkerholdig drikke stå, er det stor sjanse for at gjær finner veien dit og starter gjæringen.

Hva skjer i hjernen når man drikker alkohol?

Små doser alkohol får noen hjernesignaler til å gå mer effektivt. Derfor føler mange seg mer oppkvikket etter å ha drukket. Større doser hemmer signalene mellom hjernecellene. Evnen til å tenke fornuftig svekkes, og man får dårligere koordinasjon. Derfor skjer det mye galt når folk drikker alkohol – i store mengder.

Alkoholprosent og promille

Alkoholprosenten betyr hvor mange hundredeler av drikken som består av alkohol. Prosent betyr hundredel. Resten av drikken er som oftest vann. Her er en oversikt over alkoholprosenten i noen vanlige alkoholholdige drikkevarer:

| Øl: Inntil 4,76% | Sterkøl: 4-7% | Vin: 8-13% | Hetvin (sterkvin): 16-21% | Brennevin: 22-60% |

 Alkoholpåvirkning får deg til å gjøre dårlige valg, for eksempel klatre på et gjerde, legge seg på veien, altså trosse døden.

Å bli avhengig

Et jevnlig inntak av alkohol kan føre til at man blir avhengig. Da vil man trenge større doser for å oppleve rus. Alkoholavhengighet kan føre til problemer som dårlig økonomi, og at man kommer i konflikt med andre mennesker.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s