prevensjonsmidler/ Benedikte

Prevensjonsmidler er hva man bruker når man vil ha sex, men ikke barn. Prevensjonsmidler hindrer befruktning. Det finnes veldig mange forskjellige prevensjonsmidler man kan bruke. Noen prevensjonsmidler inneholder hormoner som gjør at man ikke blir befruktet som for eksempel P-piller , mens andre prevensjonsmidler har en mekanisk hindring for eksempel kondomer. I dette blogginnlegget skal jeg skrive mer om prevensjonsmidler, fordeler og ulemper med de forskjellige og bruk av de forskjellige prevensjonsmidlene.

Kondomer er en tynn hylse av gummi. Den skal man rulle på penis, men det er noe som heter femidom som er en kondom for kvinner som skal ligge fra innerst i skjeden til utenforskjedeåpningen. Disse er begge to lure å bruke hvis du ikke er i et forhold med personen du skal ha sex med, ikke har sex så ofte eller hvis du vil forhindre kjønnssykdommer. En femidom er en plastpose med to ringer, en i hver ende, mens kondomer er som en avlang gummi pose som plasseres på penis ved å klemme tuppen på kondomet mens du ruller den på, det gjør at det ikke kommer noe luft inn som gjør at det er en mindre sjanse for at kondomene sprekker under samleie. Det er viktig å bytte kondom hvis du skal ha nytt samleie.

Noen fordeler ved bruk av kondom og femidom er at det gir veldig god beskyttelse mot kjønnssykdommer. Den minsker risikoen for kjønnssykdommer veldig mye og er derfor lur å bruke. Den gir også en veldig god beskyttelse mot å bli gravid, hvis det blir brukt på riktig måte.

Noen ulemper er at en kondom kan sprekke, Hvis du ikke tar den på riktig så det blir luft inni kondomen så kan komdome sprekke under samleie, som gjør at det er en større sjanse for å gjøre noen gravid.

Her er et diagram over mennesker som brukte kondom i 2005 og hvilken alder de var i :

fghjkl

Prevensjonsmidler med hormoner:

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler som bruker hormoner. De jeg skal snakke om er P-piller, P-ring, P-plaster og p-stav.

P-piller er en type prevensjon som inneholder østrogen og gestagen, som begge er kvinnelige kjønnshormoner. P-piller gjør at ikke egget løsner fra eggstokken, som gjør at det ikke er noe egg som kan bli befruktet. Det gjør også at det kan være vanskelig for sædceller å trenge gjennom for det blir seigt ved livmoråpningen. Dette er noe av det tryggeste prevensjonsmidlene som finnes og det har en fri aldersgrense.

Noen fordeler er at det er et veldig trygt prevensjonsmiddel. Det er ingen aldersgrense på når du kan skaffe deg p-piller som kan være fint hvis du trenger det tidlig.

Noen ulemper er at hvis du har høytblodtrykk eller hvis noen i familien har hjerte-karsykdom, så er det ikke så lurt å bruke det for man kan få blodpropp. P-piller kan også komme med en del bivirkninger.

P-ring er et prevensjonsmiddel som settes inn i skjeden og den skiller ut de samme hormonene som p-piller gjør, den gir ut en lavere doser hormoner enn p-piller gjør. Den hindrer at du får eggløsning. p-ringen kan sitte på kjeden i tre uker før du må ta den ut. Når du tar den ut så blør du i en uke etter og etter den uken kan du sette inn en ny.

Fordeler er at siden den ikke inneholder like mange hormoner som p-piller, så har den ikke så mange bivirkninger i forhold til de som har litt fler hormoner. Det er også et veldig sikkert prevensjonsmiddel.

Ulemper er at den kan ha noen bivirkninger som for eksempel hodepine, kvalme og humørsvingninger.  Det er også veldig lett og bruke den feil, for hvis ikke du husker og ta den inn og ut til riktig tid så funker den ikke på riktig måte.

P-plaster er et plaster som også inneholder hormoner, som da i dette tilfellet blir trukket inn i huden når du har det på.  P-plaster skal på samme måte som p-ring også være på i tre uker og etter det skal man ha en uke uten, men man må bytte p-plaster hver uke. P-plaster hindrer også at man får eggløsning. Plasteret kan settes på rumpe, mage, utsiden av overarm eller øverst på ryggen eller brystet.

Fordeler er at plasteret sitter godt på og det er en liten sjanse for at den kan falle av.  Den trengs også bare og skiftes en gang i uken, men hvis den faller av burde du sette på en ny en innen de neste 24 timene og da må du starte den ny syklus fra den dagen.

Ulemper er at den har de samme bivirkningene som p-piller og p-ring. Hvis du glemmer og sette på en ny en heller har mistet det så er du heller ikke beskyttet mot gravididet, så da er det lurt og sette på en ny en og bruke kondom de 7 første dagene.

P-stav inneholder hormonet gestagen og den gjør at sædceller ikke kan trenge seg igjennom livmorhalsen for den gjør slimet der tykt. Den blir plassert på innsiden av overarmen og er på størrelse med en fyrstikk. Den kan være i armen din i en periode fra tre-fem år.

Fordeler er at du får bedøvelse når den blir settet inn og blir tatt ut, så det gjør ikke vondt. Den er også veldig bøyelig og kan ikke knekke når du har den inni armen. Den har ikke mange bivirkninger og den er ikke noe du trenger og huske på så lenge du tar den ut etter tre år.

Ulemper er at den gjør at du ikke vet hvordan blødningene dine kommer til å bli etter du har satt den inn. Man kan også bli litt blå og hoven i armen etter man har satt den inn, men det går bort etter noen dager og er ikke noe farlig.

Her er et diagram over antall prosent som brukte p-piller, p-ring, p-plaster og p-stav i 2005:

Skjermbilde.PNG

 

Kildene jeg har brukt er:

Trigger

http://www.sexogsamfunn.no/prevensjon/p-ring/

http://www.sexogsamfunn.no/prevensjon/p-plaster/

http://www.sexogsamfunn.no/prevensjon/p-stav/

http://tidsskriftet.no/2007/11/originalartikkel/prevensjonsbruken-i-norge-i-2005

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s