Prevensjonsmidler /\/\/-\|)£|_£/\/

det finnes mange ulike prevensjonsmidler som virker og er trygge i bruk. når man skal velge prevensjon, er det mange ting man bør tenke på. helt avgjørende er hvem du har samleie med og hvor ofte. når man velger prevensjon er det viktig å tenke på bivirkninger. alle er forskjellige, og kroppen reagerer forskjellig på de ulike prevensjonsmidlene.

de ulike prevensjonsmidlene å velge mellom er:

◊Kondom

kondom er et prevensjonsmiddel som jenter og gutter kan skaffe seg. det består av en tynn hylse av gummi som rulles på penis når den er stiv. gummien hindrer sæden i å komme ut i skjeden. Fordeler med å bruke kondom er at det beskytter mot sykdommer og minsker sjansen for graviditet. Ulempene med kondom er at kondomen kan sprekke om den ikke blir brukt riktig, og da øker sjansene for graviditet.

◊Femidom

femidom er en liten plastpose med en ring i hver ende. det blir også kalt en ”kondom” for kvinner fordi det virker på en lignende måte. i den ene enden er posen tett, og denne enden plasseres innerst i skjeden før samleie. en stor fordel med femidom er at det ved riktig bruk gir like god beskyttelse mot kjønnssykdommer som kondom.

◊P-piller

p-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. de hindrer egget i å løsne fra eggstokken, og dermed blir det ikke noe egg som kan befruktes. p-piller er blandt de sikreste prevensjonsmidlene man kan bruke.

◊P-ring

ringen settes inn i skjeden hvor den skiller ut de samme hormonene som finnes i p-piller. man setter selv ringen i skjeden og der kan den sitte i tre uker.

◊P-plaster

p-plasteret virker også som ppiller og er like sikkert hvis det blir brukt riktig. hormonene finnes i limet på plasteret og trekker sakte inn i kroppen gjennom huden. hvert plaster skal sitte på i en uke om gangen, og etter tre uker har man en uke uten plaster.

◊Minipiller, p-stav og p-sprøyte

minipiller, p-stav og p-sprøyte inneholder bare hormonet gestagen. det sørger for å gjøre slimet i livmorhalsen tykt, slik at sædcellene ikke klarer å trenge igjennom. til en viss grad hemmer hormonet også eggløsningen og gjør at egg vanskelig fester seg til livmorveggen. minipiller må tas hver dag til samme tid for å ha god effekt. p-staven er omtrent på størrelse med en fyrstikk og settes inn på innsiden av overarmen for en periode tre-fem år.

◊Spiral

spiraler er laget av plast og settes inn i livmoren av en lege. det finnes to typer spiral; en som skiller ut kobber og en som skiller ut hormonet gestagen. Når spiralen er på plass, kan den fungere i opptil fem år. her gir den meget god beskyttelse mot uønsket graviditet. spiralen som skiller ut hormoner kan redusere menstruasjonsblødninger og menstruasjonssmerter.

◊Pessar

pessar er en tynn gummiskål som hindrer sæden i å komme inn i livmoren når den plasseres foran livmoråpningen. det skal alltid brukes sammen med en sæddrepende krem.

◊Dårlige Prevensjonmidler

å bruke såkalt sikre perioder som prevensjonsmetode går ut på å avstå fra samleie når en kvinne er midt i eggløsning mellom to menstruasjoner. denne metoden er ikke trygg, for det finnes ingen helt sikre perioder.

det er ikke lurt å satse på avbrutt samleie som prevensjonsmetode, fordi det kan komme sæd ut av penis før utløsningen. ‘

stari

kilder:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s