Karbohydrater // Juliane

Hva er karbohydrater?
Karbohydrater er ikke det samme som hydrokarboner. Hydrokarboner er gass, olje og plastikk, mens karbohydrater er sukker.
Karbohydrater er kroppens raskeste energikilde og det gir oss energi svært raskt. Det finnes en rekke typer karbohydrater, men de viktigste i kosten vår er monosakkarider som for eksempel druesukker (glukose), fruktsukker (fruktose) og galaktose. Et annet ord for sukker er sakkarider.

Hvor finnes karbohydrater?
De enkle karbohydratene finnes i sukker, honning og sirup, men også i melk, frukt og i visse grønnsaker. De sammensatte karbohydratene som også kalles stivelse, finnes blant annet i mel, brød, gryn, poteter og ris, i pasta, tørkede belgfrukter, grønnsaker og rotfrukter.

Strukturformel:
Rene karbohydrater er bygget opp av grunnstoffene karbon, hydrogen og oksygen. Denne strukturen kalles “syklomolekyl”. Hydrokarboner er karbon satt sammen i en kjede, mens karbohydrater består av karbon (og et oksygen) satt sammen i en ring.
16776926_1237491416328327_1313807351_o
I eksempelet over er det bilde av strukturformelen til glukose. Strukturformelen kan skrives på forskjellige måter. Over er det bilde av den vanskelige måten, men vi har også en lettere måte som er vist på bildet til hørye under.

04_32

Kjemisk formel:
Tell antall karbon (K).
Tell antall Hydrogen (H).
Tell antall Oksygen (O).
Hvis man tar utgangspunkt i strukturformelen over, så blir formelen til glukose C6H12O6.

Karbohydrater deles inn i tre forskjellige hovedgrupper:
ulike-sakkarider
Monosakkarider: Monosakkarider er enkeltmolekyler av sukker (“mono” betyr én). Et monosakkarid er satt sammen av et syklomolekyl.
Eksempel på monosakkarider kan være glukose (druesukker). Monosakkarider omdannes til glukose i leveren, som deretter transporteres til cellene, hvor den brytes ned og blir frigjort til energi. Dette kalles for forbrenning.
Disakkarider: “Di” betyr to. Et disakkarid består av to syklomolekyler forbundet med et oksygenatom.
De vanligste disakkaridene er sukrose (vanlig sukker), maltose (maltsukker) og laktose (melkesukker).
Polysakkarider: “Poly betyr flere eller mange. Et polysakkarid er flere syklomolekyler forbundet med flere oksygenatomer.
Polysakkarider finnes i mat som havregryn, grovt brød, grovt knekkebrød, andre grove kornprodukter, bønner, linser og andre grønnsaker.
Polysakkaridene fordøyes langsomt og gjør at man føler seg mett lenger.

Kort om navnsetting:
Sakkaridene følger ikke samme mønster for navnsetting som hydroksyler, hydrokarboner og karboksyler.
Se istedet etter endingen -ose i det kjemiske navnet. Ender navnet på -ose er det mest sannsynlig en sakkarid.
Eksempel: Glukose (druesukker), laktose (melkesukker), fruktose (fruktsukker).

– Juliane 10B

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s