Karbohydrater/ Benedikte

Karbohydrater er den raskeste engergikilden til kroppen. Karbohydrat er sat sammen av ordene karbo og hydrat. Karbo er karbon og hydrat er vann. Karbohydrater deles inn i tre hovedgrupper: monosakkarider, disakkarider og polysakkarider.

Monosakkarider: de fleste monosakarider har 5 eller 6 C-atomer. De mest kjente monosakkaridene er glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker) og galaktose.

Disakkarider: Det er når to monosakkarider koble sammen. Mono betyr en og di betyr to, så da vil en disakkarid bestå av to monosakkarider. Når vi snakker om sukker er det disakkaridet surkose vi mener. Det består av ett gulkose- og et fruktmolekyl. Laktose er også et disakkarid. Det består av ett gulkose- og ett galaktosemolekyl. Det finnes  melkeprodukter.

Polysakarider: Poly betyr mange så det er når flere monosakkarider bindes til hverandre.Lange rekker med monosakkarider er en fin måte å lage energi på. Når organismen har bruk for glukose så kan den bryte ned noen av de lange glukoserekkene som finnes i polysakkarider.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s