Pangea

I dett blogginnlegget skal vi generelt fortelle om kontinentaldriften, Pangea. Du vil ære når og av hvem som oppfant teorien, hvilke områder som er mest utsatt og hvilke naturkatastrofer dette kan forårsake.

I 1915 kom Alfred Wegner ut med teorien sin, som han kalte for kontinentaldrift. Alfred Wegner mente at kystlinjen mellom  Amerika og Europa, og mellom Afrika og Sør-Amerika passet sammen “som brikker i et puslespill”. Slik ble han overbevist om at kontinentene en gang hadde hengt sammen i et stort superkontinent som skilte lag for omtrent 200 millioner år siden.

Pangea er altså navnet på det opprinnelige kontinentet på jorden. Før kontinentene brøt sammen og dannet de sju kontinentene vi bor på, var de et stort kontinentet kalt Pangea. Superkontinentet oppsto ved en “kobling” av Laurasia i nord og Gondwanaland i sør. Navnet Pangea ble først brukt av den tyske opphavsmannen av platedriftteorien, Alfred Wegner.

Bilderesultat for pangea

I dag består jordkloden av ni store og en rekke mindre plater. Som oftest beveger de seg ikke mer enn neglene dine vokser i løpet av et år, som vil si noen få centimeter.

Under skorpen finner vi mantelen, der den øverste delen kalles for litosfæren. Litosfæren er det faste, ytterste laget på en steinete planet. På Jorden inkluderer litosfæren jordskorpen og det øvre laget av mantelen. Jordskorpa er delt inn i flere plater som ligger oppå en bevegelig mantel. Mantelen er den delen av jorda som ligger mellom jordskorpa og kjernen. Jordskorpeplatene kan bevege seg 10 cm i året. I grensene mellom platene kan det oppstå så store spenninger at en av platene plutselig hever seg. Dette fører til rystelser i jordskorpa, ofte kalt for jordskjelv. Jordskjelv er bevegelser i bakken som skjer når jordskorpen forskyver seg. Jordskjelvet som kommer når jordskorpen forskyver seg heter tektoniske jordskjelv og det er den mest vanlige typen. Siden jordskopen alltid beveger seg skaper det jordskjelv. Landene som er nærmest plategrensene er mest utsatt for jordskjelv.

Disse områdene kan du se på dette bildet:

plates.jpg

Når jordplater glir sidelengs i forhold til hverandre, oppstår det ofte jordskjelv.

Jordskjelv skjer når spenningen bygget opp på grunn av bevegelser i jordskorpen eller øvre mantelen utløses. Store mengder energi frigjøres og deles ut i form av seismiske bølger gjennom jorda. Det er disse bølgene som forårsaker ristingen som karakteriserer et jordskjelv. Jordskjelv er også assosiert med vulkanutbrudd og landhevning. Også underjordiske atomprøvesprengninger kan utløse mindre jordskjelv. Jordskjelv er også assosiert med vulkanutbrudd og landhevning.

// JULIANE, MADELEN OG BENEDIKTE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s