Fosterutviklingen – fra zygote til baby

Juliane, Caroline, Benedikte og Madelen 9B!

Prosessen starter med et egg og en sædcelle som er smeltet sammen, og det gir en befruktet eggcelle, en zygote.

Eggcelle er en celle bare kvinner har, og når den blir befruktet blir kvinnen gravid. Eggcelle sitter fast på eggstokken, og når den blir fanget av egglederen, blir den liggende et par døgn, og da kan den møte en sædcelle. Sædcellen går inn i eggcellen og befrukter den. Eggstokk er en kvinnelig kjønns kjertel. Eggstokkene ligger på hver side i den lille bekken, ved siden av livmoren.

Fosterutviklingen hos mennesker er blant de lengste. Dette varer i ni måneder, som er det normale hos et menneske.

Uke 0: Denne uken begynner med første blødningsdag i siste menstruasjon. En ny syklus begynner, og en kan tenke på å bli gravid denne måneden.

Uke 1: Eggcellen har et skall, skallet er slimete og elastisk og ligger rundt eggcellen. Dette hindrer at flere enn en sædcelle befrukter egget. Denne uken begynner den fruktbare perioden, og samleie kan føre til svangerskap. Bare de sterkeste sædcellene overlever, og det lever kun opptil et døgn hvis det ikke overlever.

Uke 2: Etter to uker siden siste menstruasjon finner eggløsningen sted og barnet unnfanges. Rundt egget er det en beskyttende kapsel som sædcellene jobber for å få hull på, og i et øyeblikk er hullet i kapselen stort nok til at sædcellen kan trenge igjennom. Når sædcellen er inne, lukkes kapselen igjen – og nå er mye av barnet bestemt. Denne uken kalles det befruktede egget zygote, men fra unnfangelsen og frem til ti uker kalles barnet for embryo. Videre heter det foster helt frem til fødselen. Etterhvert dannes det et ytre cellelag, og en indre celleklump blir til barnet.

Uke 3: I begynnelsen av denne uken er embryoet en uke gammelt. Nå er det i ferd med å feste seg til livmorveggen. Det som skal bli barnet, er fremdeles en flat plate som består av to cellelag.

Uke 4: I begynnelsen av denne uken er embryoet to uker gammelt. Embryo eller embryologi er studiet av fosterutviklingen. Embryo består av tre lag. Det ytterste laget utvikler hår, hud, negler, øyne og nervesystem. Det midterste laget utvikler muskulaturen, skjelettet og kretsløpsystemet. Det innerste laget utvikler lever, lunger, blære, fordøyelseskanal og skjoldbruskkjertel.Mot slutten av uken har dermed embryoet tre lag, alle med forskjellige oppgaver.

Uke 5: Helt i slutten av uken formes de tre hjernedelene. Forhjernen skal ta seg av hukommelse, tenking, fornuft, problemløsing og signaler fra sansene. Midthjernen vil koordinere signaler og sende dem til riktig bestemmelsessted. Bakhjernen vil ta seg av temperatur­regulering, pusterytme og muskel­bevegelser.

Uke 6: Små sirkler dannes etterhvert på siden av hodet – dette er øynene som formes. Ørene begynner også å formes nå. Mot slutten av uken vokser det også frem små knopper til armer og bein. Hjertet fylles også med blod denne uken. Frem til nå har hjertet pumpet rundt væske, men nå er det ordentlig blod som går rundt i de små blodårene. Blodet pumpes gjennom navlestrengen slik at embryoet kan kvitte seg med avfallsstoffer og motta næring fra deg. Dette vil fortsette frem til barnet er født.

Uke 10: Barnet er nå et foster, og skal bare vokse og modnes frem mot fødselen. Hjernen har en høyre og venstre hjernehalvdel og begynner så smått å få kontroll over bevegelsene barnet gjør. Fosterets nyrer begynner å produsere urin. Øyelokkene dekker nesten hele øynene, og vil snart lukkes helt. Nesetippen blir også synlig denne uken. Ganen formes, og overleppen er ferdig utviklet.

Uke 12: De fleste spontanaborter skjer i løpet av de tolv første ukene av svangerskapet, og fra nå av er de mindre vanlige. Årsaken er at de fleste syke fostre spontanaborteres før uke 12.

Uke 27: I begynnelsen av denne uken er fosteret 25 uker gammelt. Denne uken åpner gjerne fosteret øynene for første gang.

Uke 28: Fosteret blir stadig flinkere til å åpne og lukke øynene, suge og svelge. Lungene vil nå kunne puste luft, og fosteret gjør regelmessige puste­øvelser. Lungene begynner å bli bedre forberedt på et liv utenfor livmoren hvis barnet skulle bli født for tidlig.

Uke 32: Håret på hodet blir tykkere, og nå er både tå og fingernegler ferdig formet. Nå har fosteret så dårlig plass i livmoren at det må trekke føttene opp og innta det vi kaller fosterstilling. Fosteret får også stadig mer fett under huden. Nå er det i ferd med å få det litt lubne utseendet nyfødte har.

Uke 40: I begynnelsen av denne uken er fosteret 38 uker gammelt, og man er nå ved den gjennomsnittlige fødselsterminen. Fosteret er ferdig utviklet og modent, men det kan velge å bli der inne noen dager eller uker fremdeles.

Uke 41: I begynnelsen av denne uken er fosteret 39 uker gammelt. Fostre som velger å bli værende lenger enn termindatoen, har som regel ikke vondt av det. De veier ofte noe mer og er mer våkne og oppmerksomme når de blir født enn barn som fødes tidligere.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s