Den blinde flekken ~ Madelen

Den blinde flekken er et lite område i øyets netthinne, hvor synsnerven forlater øyet. Synsnerven er den som gir hjernen informasjon av det vi ser.I dette lille området er det ingen sanseceller, og et blindt felt oppstår. Hjernen fyller ut dette blinde feltet med informasjon, tildels fra det andre øyet, slik at vi normalt sett ikke er oppmerksomme på den blinde flekken.

Den blinde flekk, kalles et begrenset, elliptisk formet parti av synsfeltet, beliggende 13–18° utenfor det fikserte punkt.

(Lukk høyre øye og se direkte på krysset med venstre øye. Legg merke til at du også kan se prikken. Fokus på korset, men være klar over prikken som du sakte bringer bildet mot ansiktet ditt. Prikken vil forsvinne, og så dukke opp igjen, som du bringer bildet mot ansiktet ditt.)

Hva skjer:

Synsnerven bærer informasjon fra øyet til hjernen. Der synsnerven forlater netthinnen finnes ikke sanseceller som kan oppfatte lys. Når du holder kortet slik at lyset fra prikken faller på dette stedet, kan du ikke se prikken. Hjernen fyller ut dette blinde feltet med informasjon, tildels fra det andre øyet, slik at vi normalt sett ikke er oppmerksomme på den blinde flekken

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s