Hvitt lys – Juliane

Hvitt lys

Hvit er en farge som består av alle bølgelengder av synlig lys. En fullstendig hvit overflate reflekterer alt synlig lys som treffer den, uavhengig av bølgelengde (av denne grunn kalles hvitt noen ganger for en akromatisk farge). En overflate som reflekterer like mye av alle bølgelengder, men som også absorberer en del, kalles grå.

Hvitt lys er satt sammen av:

(ROGGBIF)

  • Rød,
  • Oransje,
  • Gul,
  • Grønn
  • Blå
  • Indigo
  • Fiolett

Også kjent som regnbuens farger.

I 1699 gjorde Isac Newton et forsøk med å føre lys gjennom et prisme. Da så han at det hvite lyset ble delt opp i flere farger! Grunnen er at hvitt lys inneholder alle farger. Når det hvite lyset brytes mot en gjenstand (feks. glass) blir de ulike fargene brutt forskjellig. Den røde brytes minst den blå eller lilla brytes mest. Da får vi alle regnbuens farger ut igjen på den andre siden av prismet.

lya

Lys beveger seg i rette linjer. Lysstrålene klarer ikke å forandre retning uten av vi hjelper til med speil eller f.eks glass. Når du stopper lysstrålene vil du skape skygge.

Lys er bølger som beveger seg. Om vi kunne fått lyset til å bevege seg veldig sakte, ville vi sett at det var bølger. De ulike fargene har ulik avstand mellom bølgene. All lys beveger seg i fart. Det har en fart på 300.000 km i sekundet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s