Jordskjelv

Jordskjelv

I dette blogginnlegget skal jeg skrive om jordskjelv. Jordskjelv er bevegelser i bakken som skjer når jordskorpen forskyver seg. Jordskjelvet som kommer når jordskorpen forskyver seg heter tektoniske jordskjelv og det er den mest vanlige typen. I jordas indre er det noe som heter hyposentrum og det er senteret for et jordskjelv. De største jordskjelvene som har vært er Alaska 27 mars 1964, Chile 22 mai 1960, Japan 11 mars 2011 og Indiahavet 26 desember 2004. Det er over en million mennesker som har omkommet på grunn av jordskjelv de siste 100 årene. Ca. 75 prosent av alle jordskjelv skjer i Stillehavet og de indonesiske øyene. Det er flere millioner jordskjelv vært år men de fleste er små og de fleste merker du ikke engang. Hvis det er et stort jordskjelv under vann så kan det skape en tsunami. Tsunami er en stor bølge. Tsunami er en japansk ord som betyr havnebølge.

Det mest øderleggene jordskjelvet som har skjedd var i Shaanxi 23 januar i 1556. Det var mere en 830 000 mennesker som døde. Styrken eller størrelsen til et jordskjelv måles i Richters skala. I historisk tid har mellom 50-100 millioner mennesker dødd av jordskjelv. Befolkningsøkningen og utviklingen har gjort det mere sårbart og lettere å få jordskjelv.  De største jordskjelvene har en styrke på opptil ni på Richters skalaen. Jordskjelvet i Shaanxi hadde en styrke på rundt 8 på Richters skalaen.

I Norge er det ikke så mange jordskjelv og hvis det er så er de somregel små. Ett av de største jordskjelvene i Norge var i 1904 den var 5,4 på Richters skalaen, men det største jordskjelvet som har skjedd i Norge fra historisk tid var i Helgeland i 1819 og den hadde er styrke på nærmere 6 på Richters skalaen.

I dette blogginnlegget har jeg lært at det faktisk er jordskjelv i Norge og rundtomkring i verden man bare kjenner dem ikke alltid. Jeg har også lært at de største jordskjelvene som har skjedd har er styrke som er på rundt ni på Richters skalaen. Jeg har også lært at jordskjelv kan skape tsunamier

-Benedikte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s